Corsi Food Safety Preventive Controls Alliance
Per adempiere ai requisiti previsti
- dal Title 21 – Chapter I – Subchapter B – PART 117 – Current Good Manufacturing Practice, Hazard Analysis, and Riskbased Preventive Controls For Human Food
le aziende che esportano prodotti negli USA devono disporre di persone con competenze specifiche ovvero di “qualified individuals”. Queste competenze possono essere anche acquisite tramite corsi ufficiali predisposti da Food Safety Preventive Controls Alliance (FSPCA).
FOOD SAFETY
In ambito di Food Safety il CFR 117 prevede che l’azienda disponga di uno o più Preventive Controls Qualified Individuals (PCQI) le cui competenze possono essere acquisite – vedi §117.180 (c)(1) – anche tramite il corso Preventive Controls for Human Food Course predisposto da Food Safety Preventive Controls Alliance (FSPCA).
Iseven Servizi S.C. organizza questo corso ufficialmente riconosciuto da FSPCA che permette di ottenere la qualifica di PCQI. Il docente è il Dott. Paolo Brusutti socio di Iseven Servizi (Lead Instructor – Certificate # 6afde7fe).
Durante il corso saranno affrontate le seguenti tematiche:
- Chapter 1: Food Safety Plan Overview for Preventive Controls for Human Food
- Chapter 2: Current Good Manufacturing Practice and Prerequisite Programs for Human Food
- Chapter 3: Biological Food Safety Hazards for Human Food
- Chapter 4: Chemical, Physical, and Economically Motivated Food Safety Hazards for Human Food
- Chapter 5: Preliminary Steps in Developing a Food Safety Plan
- Chapters 6: Hazard Analysis for Human Food
- Chapter 7: Preventive Control Determination for Human Food – Part 1
- Chapter 7: Preventive Control Determination for Human Food – Part 2
- Chapter 8: Process Preventive Controls for Human Food – Parameters and Values, Including Critical Limits
- Chapter 9: Process Preventive Controls for Human Food – Monitoring and Corrective Action
- Chapter 10: Process Preventive Controls for Human Food – Verification and Recordkeeping
- Chapter 11: Food Allergen Preventive Controls for Human Food
- Chapter 12: Sanitation Preventive Controls for Human Food
- Chapter 13: Supply-Chain Preventive Controls for Human Food
- Chapter 14: Food Safety Plan Implementation and Management for Human Food
- Chapter 15: Recall Plan for Human Food
- Chapter 16: Regulation Overview – Current Good Manufacturing Practice, Hazard Analysis, and Risk-Based Preventive Controls for Human Food
Il prossimo corso sarà erogato in modalità online secondo la nuova versione 2.0 prevista da FSPCA nell’arco delle seguenti giornate:
06, 07, 13 e 14 maggio 2025.
I dettagli del corso sono riportati nel documento in link.
Per qualsiasi ulteriore informazione rivolgersi alla segreteria organizzativa segreteria@isevenservizi.it